Concert Maastricht St. Jan 2004

Deze fotoreportage ontstond n.a.v.een concert die Willem van Twillert op 21 juli 2004

Alleen de kas van het orgel in de Sint Jan te Maastricht stond op de monumentenlijst, ondanks dat de magazijnbalg origineel is en er diverse restanten van pijpwerk van Binvignat en Peereboom & Leijser (1859) aanwezig zijn. Hierdoor is er voor de reconstructie en restauratie in 1992 door monumentenzorg geen subsidie verstrekt. Onder advies van Aart van Beek werd de restauratie en reconstructie van dit Binvignatorgel uitgevoerd voor f 536.000,-.
Volgens het eindrapport van de Orgelcommissie der Ned. Herv. Kerk (1993) herbergt de Sint Jan te Maastricht thans een “voortreffelijk orgel” met een “internationale allure voor wat betreft de artistieke en technische kwaliteit. De orgelmakers hebben niet slechts voldaan aan de hoge verwachtingen die aan hen gesteld mochten worden, zij hebben deze zelfs in ruime mate overtroffen”. En dat vind ik niet teveel gezegd.

Dispositie:

Grand Orgue C-f”’ Positif C-f”’ Pédale C-d’
Grand Bourdon 16′ Montre 8′ Soubasse 16′
Montre 8′ Bourdon 8′ Flûte 8′
Bourdon 8′ Prestant 4′ Bombarde 16′
Prestant 4′ Flûte 4′
Flûte 4′ Nasard 2 2 /3′
Nasard 2 2 /3′ Doublette 2′
Doublette 2′ Flageolet 2′
Tierce 1 3/5′ Tierce 1 3/5′
Fourniture IV Fourniture III
Cornet IV Cromorne 8′
Trompette 8′ b/d
Clairon 4′

De geschiedenis in een notedop:

1779: Nieuw 1-klaviers orgel door Binvignat
1859: Toevoeging van een vrij pedaal door Peereboom
189x: Uitbreiding tot 2 klavieren en vrij pedaal door Stahlhut
1992: Reconstructie door Verschueren