Concert Epe 2003

Foto’s rond het concert op zaterdag 29 november in de Hervormde kerk te Epe.
Orgel door Abraham Meere (1809)

Karakteristieken in Meere’s orgelbouw

Het pijpwerk van Meere was meestal dunwandig met een aparte legering van het orgelmetaal, lage opsneden en weinig wind. Meere hield niet van zware, lage tonen. Zo zijn de ladeboringen in de bas bij Epe aan de kleine kant. Er is duidelijk onderscheid te horen in het klankvolume van de laagste toon van de Bourdon 16’ op het Hoofdwerk en die van de Bourdon 16’ op het Pedaal. Laatstgenoemd register geeft een vollere toon dan de Hoofdwerk-Bourdon.
In de bas maakte Meere ook smallere labia. De winddruk hield hij laag. In Epe is dit 68 wk, hetgeen belangrijk is voor de intonatie. Die wordt daardoor moeilijker, met name wat betreft de aanspraak van de pijpen.

Enkele opvallende Meere-karakteristieken:
– lage opsnede; gevolg, in combinatie met lage winddruk: geen open, forse klank maar meer een kleuren de klank;
– enigszins variabele labiumbreedtes en kernfases;
– frontpijpen geheel van tin;
– karakteristieke onderlinge stand van boven- en onderlabium;
– enigszins afwijkende metaallegering: 3/4 deel lood en 1/4 deel tin.